Εξέλιξη & Ψυχοθεραπεία

Powered By | Blogger tips

Η σωματική έκφραση της στοργής σας: πότε και πως κάνει καλό;

Κάποιες φορές οι γονείς στην προσπάθεια τους να μεγαλώσουν "έξυπνα και ικανά" παιδιά επενδύουν υπερβολικά στη διανοητική ανάπτυξη των παιδιών τους, μέσα από ασκήσεις και ειδικές κάρτες εκμάθησης γλωσσών και αντικειμένων εις βάρος του παιχνιδιού και της σωματικής επαφής. 
Δεν λέω, φαντάζομαι πως είναι πολύ ελκυστικό και ικανοποιητικό να βλέπεις το παιδί σου να ανταποκρίνεται στα γλωσσικά ερεθίσματα και στις δεξιότητες μάθησης και δίκαια  να αισθάνεστε ότι είστε "καλοί γονείς" που ασχολείστε με όλα αυτά. Και όντως, είναι έτσι!!

Όμως, είναι παράλληλα σημαντικό να επενδύετε και στη σωματική έκφραση της στοργής σας.
Τα οφέλη της σωματικής επαφής ανάμεσα στο γονιό και το παιδί είναι πολλαπλά. Το άγγιγμα, εξάλλου, των γονιών στα παιδιά τους δεν περιορίζεται μόνο στο ανθρώπινο είδος. Τα νήπια πολλών θηλαστικών, αναπτύσσονται με πιο υγιή τρόπο όταν οι γονείς τους τα αγγίζουν με στοργή και τρυφερότητα. 
Πιο συγκεκριμένα, το άγγιγμα διεγείρει τη σωματική ανάπτυξη, μειώνει το άγχος και βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ταυτόχρονα, μέσα από τη σωματική έκφραση της στοργής, ισχυροποιείται ο συναισθηματικός δεσμός ανάμεσα στο γονιό και το παιδί του. Μπορεί μάλιστα, μέσα από τη σωματική επαφή, να αντισταθμιστούν δυσμενείς παράγοντες για τη σχέση γονιού- παιδιού, όπως οι πολλές ώρες εργασίας του γονιού έξω από το σπίτι.

Στην πράξη, οι περισσότεροι γονείς δεν δυσκολεύονται να εκφράσουν σωματικά τη στοργή τους, όταν το παιδί τους είναι ακόμα μωρό, καθώς ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής του φροντίδας απαιτεί τη σωματική επαφή γονιού- παιδιού. 
Ωστόσο, καθώς το παιδί προχωράει προς την προσχολική ηλικία, δίνονται στους γονείς ολοένα και λιγότερες αυθόρμητες ευκαιρίες να αγκαλιάσουν και να φιλήσουν το παιδί τους. Το παιδί είναι πλέον σε θέση να ντυθεί, να φάει και να κινηθεί μόνο του στο σπίτι- μάλιστα μπορεί το παιδί  και να αντιστέκεται στις προσπάθειες του γονιού του να εκφράσει σωματικά τη στοργή του. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί, αν οι κινήσεις του τελευταίου το κάνουν να νιώθει σαν μωρό. 
Από τη στιγμή που το παιδί γίνει πέντε χρονών, σπάνια του αρέσει να του λένε να φιλήσουν κάποιον κατά παραγγελία ή να το πνίγουν στα φιλιά, σχολιάζοντας "τι γλυκό παιδάκι και μωράκι είναι". Παράλληλα, ενδέχεται, παρόλο που το παιδί σας σας σφίγγει αφηρημένα το χέρι καθώς παρακολουθείτε μαζί κινούμενα σχέδια, να αρνείται να σας πιάσει το χέρι σε δημόσιο χώρο. Δεν είναι ότι έχει πάψει να του αρέσει να το αγγίζετε. Του αρέσει. Μόνο που δεν θέλει να το αγγίζετε με τρόπο που υπονομεύει την αίσθηση ότι έχει μεγαλώσει..
 Ταυτόχρονα, δεν θέλει να το κάνετε μεγάλο θέμα και να είστε υπέρμετρα εκδηλωτικοί. Η σωματική έκφραση της στοργής σας απέναντι στο παιδί σας, πιθανόν, να του προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση, όταν αποτελεί ένα φυσικό και καθημερινό στοιχείο της σχέσης σας. 

Ενσωματώστε, λοιπόν, στη καθημερινή σας συμπεριφορά μικρές κινήσεις στοργής, όπως ένα πεταχτό φιλί πριν φύγει το πρωί για το σχολείο, μια αγκαλιά όταν γυρίζει το μεσημέρι, ένα χάδι στους ώμους όταν είναι σκυμμένο και διαβάζει ή ένα μασάζ στην πλάτη όταν το βάζετε για ύπνο.

Είναι ακόμα σημαντικό να συνειδητοποιήσετε τη διαφορά ανάμεσα στη σωματική έκφραση της στοργής όταν είστε μόνοι σας με το παιδί σας από την μία, και όταν σας παρακολουθούν άλλοι άνθρωποι από την άλλη. Τα παιδιά, συνήθως, νιώθουν άβολα στη δεύτερη περίπτωση, καθώς δεν θέλουν να ξέρει ο κόσμος ότι "είναι ακόμα μικροί και τα παιδάκια κάποιων". Έτσι, παρόλο που δεν ενοχλεί το παιδί σας να το αγκαλιάζετε όταν του φοράτε τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο όταν είστε μόνοι σας, η ίδια συμπεριφορά το ενοχλεί όταν στο διπλανό κάθισμα κάθεται ένας φίλος του. 

Η αμηχανία, βέβαια, που νιώθουν τα παιδιά από τη δημόσια επίδειξη της στοργής των γονιών τους φτάνει στο αποκορύφωμα της κατά την πρώιμη εφηβική ηλικία. Πολλοί γονείς ανακαλύπτουν τότε ότι το έφηβο παιδί τους δεν τους επιτρέπει ούτε καν να το αγκαλιάσουν όταν είναι μπροστά κάποιος τρίτος, ακόμα κι αν πρόκειται για τον αδερφό τους ή κάποιο άλλο συγγενικό πρόσωπο. 
Το γεγονός αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα συναισθήματα του παιδιού απέναντι στους γονείς του. Έχει σχέση με το στάδιο ζωής του παιδιού και την ανάγκη του να δείξει στον κόσμο και τον εαυτό του ότι είναι πια ενήλικο. Έτσι, χρειάζεται να σεβαστείτε την ανάγκη αυτή του παιδιού σας και τον ρυθμό που επιθυμεί να εκδηλώνετε σωματικά τη στοργή σας.

Ταυτόχρονα, αρκετοί γονείς νιώθουν άβολα με τις σωματικές εκδηλώσεις της στοργής τους απέναντι στο έφηβο παιδί τους, εξαιτίας της αναπτυσσόμενης σεξουαλικότητας του τελευταίου. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ίσα ίσα το να αγκαλιάζετε ή να φιλάτε το έφηβο παιδί σας με μη ερωτικό τρόπο όχι μόνο δεν πειράζει, αλλά είναι και πολύ ωφέλιμο για την ανάπτυξη του. Στη φάση αυτή που παρατηρούνται απρόβλεπτες και δραματικές αλλαγές στο σώμα του, είναι καθησυχαστικό για το έφηβο παιδί να νιώθει το άγγιγμα κάποιου ανθρώπου που είναι γνώριμο, αγνό και ζεστό.

Τέλος, να θυμάστε ότι ποτέ η εξωτερίκευση της στοργής σας προς το παιδί σας δεν είναι υπερβολική. 
Απλώς, χρειάζεται πάντα να δείχνετε ευαισθησία στον τρόπο με τον οποίο το ίδιο το παιδί σας θέλει να εκφράζετε τη στοργή σας..


Καλή συνέχεια!!!


αναδημοσίευση άρθρου: http://www.parents.gr/forum/showthread.php?p=2624584#post2624584


¨
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis! Μοιραστείτε το στο Twitter Μοιραστείτε το στο Facebook
Ετικέτες Σημαντικά και άλλα θέματα διαπαιδαγώγησης
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα
Εικόνες θέματος από MichaelJay. Από το Blogger.