Εξέλιξη & Ψυχοθεραπεία

Powered By | Blogger tips

"Πότε να απευθυνθώ σε ένα ψυχοθεραπευτή;" και "Πόσο θα διαρκέσει η ψυχοθεραπεία;"

Τα ερωτήματα "Πότε να απευθυνθώ σε ένα ψυχοθεραπευτή;" και "Πόσο θα διαρκέσει η ψυχοθεραπεία;" είναι συχνά.

Πρόκειται όμως, για ερωτήματα, στα οποία δεν υπάρχει μια κοινή απάντηση. 
Προτείνω, λοιπόν, τα εξετάσουμε ένα- ένα..


"Πότε να απευθυνθώ σε ένα ψυχοθεραπευτή;"

Το πότε θα απευθυνθεί κανείς σε ένα ψυχοθεραπευτή, είναι δική του προσωπική απόφαση, θέληση, δέσμευση και ευθύνη. 
Δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση. 

Άλλος θα απευθυνθεί σε έναν ψυχοθεραπευτή, όταν και μόνο έχει φτάσει στα όρια της αντοχής του, ενώ κάποιος άλλος θα απευθυνθεί γιατί επιθυμεί να ενδυναμώσει τον εαυτό του, επενδύοντας στην διατήρηση της ψυχικής του υγείας. 

Άλλος θα απευθυνθεί σε ένα ψυχοθεραπευτή, αφού πρώτα έχει επισκεφτεί πλήθος γιατρών και μάλιστα διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ κάποιος άλλος θα απευθυνθεί, χωρίς καν να έχει ελέγξει την πιθανότητα να του συμβαίνει κάτι οργανικό.

 Άλλος θα απευθυνθεί σε ένα ψυχοθεραπευτή όταν είναι μεγάλος πια, ενώ κάποιος άλλος θα απευθυνθεί όταν είναι πολύ νέος. 

Άλλος θα απευθυνθεί σε ένα ψυχοθεραπευτή, έχοντας σαν αίτημα την απαλλαγή των συμπτωμάτων του ή της κακής του διάθεσης, ενώ κάποιος άλλος θα απευθυνθεί έχοντας σαν αίτημα την βαθύτερη ανακάλυψη των "στρωμάτων" του εαυτού του.

Όποιος τελικά κι αν είναι ο λόγος που κάποιος φτάνει σε ένα ψυχοθεραπευτή, αυτό αποτελεί πάντα μια κίνηση προς τα μπρος, προς την αυτοβελτίωση. Για αυτό, και χρειάζεται να επιδοκιμάζεται. 
Δεν έχει σημασία αν κανείς έχει ζήσει πολλά ή λίγα στη ζωή του, αν είναι νέος ή μεγάλος. Σημασία έχει το κίνητρο του: η απόφαση του να μεταβάλλει κάτι στη ζωή του και στη γνώση του εαυτού του. 
Σημασία έχει ότι "στο εδώ και το τώρα δρω κατά όσων με εμποδίζαν από το να αναπτυχθώ". 

Για αυτό, είναι σημαντικό να παίρνουμε το θάρρος και να ζητάμε βοήθεια, χωρίς να το αναβάλλουμε.
Είναι σημαντικό να μην επηρεαζόμαστε, δημιουργώντας στο μυαλό μας παράλογα ή καταστροφικά σενάρια "ότι η ψυχοθεραπεία είναι για τους τρελούς", "ότι τίποτα δεν μπορεί να με βοηθήσει", "ότι οι άλλοι θα με κουτσομπολέψουν αν το μάθουν" κτλ. 
Τα "ταμπού", οι προκαταλήψεις και η καταστροφολογία δεν είναι σύμμαχοι της προσωπικής μας υγείας (αν και τα τελευταία χρόνια, η γνώμη του κόσμου είναι όλο και πιο θετική στην εφαρμογή της ψυχοθεραπείας στη καθημερινή μας ζωή).

Γενικά, είναι καλό να απευθυνθούμε σε ένα ψυχοθεραπευτή, μόλις νιώσουμε την ανάγκη, σκεπτόμενοι πως κάνουμε ένα δώρο τόσο στον εαυτό μας όσο και στα κοντινά μας πρόσωπα, καθώς όλοι μπορούμε να εξελιχθούμε μέσα από την εξέλιξη των σημαντικών για μας προσώπων.. (Ακόμα κι αν στην αρχή, κάποιοι φαίνονται καχύποπτοι στις αλλαγές μας, μακροπρόθεσμα επωφελούνται από αυτές).


"Πόσο θα διαρκέσει η ψυχοθεραπεία;"

Τώρα, όσον αφορά το άλλο ερώτημα: "Πόσο θα διαρκέσει η ψυχοθεραπεία;" , αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

 Ένας από αυτούς  είναι ο λόγος που οδηγεί τον καθένα στην είσοδο της ψυχοθεραπείας. Είναι το αίτημα μου στο "εδώ και το τώρα". Τι θέλω να πετύχω; Τι με φέρνει στη θεραπεία; Πώς φαντάζομαι τη ζωή μου; Πού θέλω να φτάσω;
 Ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δώσω σε αυτά τα ερωτήματα, θα καθορίσω την μορφή που θα πάρει η θεραπευτική διαδικασία και κομμάτι αυτής της μορφής είναι και η διάρκεια της.

Για παράδειγμα, αν ένας άνθρωπος επιδιώκει μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία μόνο να απαλλαγεί από τα συμπτώματα του άγχους του και τίποτα άλλο, ενδέχεται να κλείσει σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα τη θεραπεία του από κάποιον άλλον άνθρωπο που έχοντας αρχικά το ίδιο με εκείνον αίτημα: (να απαλλαγεί δηλαδή από τα συμπτώματα άγχους του) ανακαλύπτει στην πορεία ότι θέλει να συνεχίσει την εξερεύνηση του εαυτού του. 
Το πόσο δηλαδή θα διαρκέσει μια ψυχοθεραπεία έχει σχέση με το αίτημα του εκάστοτε πελάτη/ θεραπευόμενου. 

Παράλληλα, έχει σχέση με το μοντέλο Ψυχοθεραπείας που ακολουθείται. Κάποια μοντέλα, όπως για παράδειγμα η ψυχανάλυση, απαιτούν περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση τους από ότι άλλα, όπως για παράδειγμα η γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία. 

Ακόμη, η διάρκεια της ψυχοθεραπείας έχει σχέση με τον τρόπο που εξελίσσεται η θεραπευτική σχέση: αν υπάρχει χημεία ανάμεσα στο ψυχοθεραπευτή και τον πελάτη/ θεραπευόμενο, αν υπάρχει συμφωνία στον τρόπο αντίληψης των προβλημάτων και στον τρόπο αντιμετώπισης αυτών, αν η σχέση έχει καταφέρει να δώσει στο πελάτη/ θεραπευόμενο το μήνυμα ότι "γίνεται αποδεχτός και εδώ υπάρχει ασφάλεια" κτλ.

Τέλος, έχει σχέση με την προσωπικότητα του πελάτη/ θεραπευόμενου. Άλλοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να προσαρμόζονται και να αντιλαμβάνονται τα ψυχικά φαινόμενα, από ότι άλλοι. Οι τελευταίοι, πιθανότατα να χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Γενικά, είναι σημαντικό να εξατομικεύεται η ψυχοθεραπεία στον εκάστοτε πελάτη/ θεραπευόμενο: να προσαρμόζεται δηλαδή στο αίτημα του, στις ανάγκες του, στη προσωπικότητα του, στην ιστορία της ζωής του, στον τρόπο του να σχετίζεται με τους άλλους. 

Κλείνοντας: 

Ας συσχετίσουμε τη θεραπευτική διαδικασία- επικοινωνία με ένα χορό, όπου υπάρχει σεβασμός στα όρια αλλά κυρίως στον ρυθμό του χορευτή (πελάτη/ θεραπευόμενου), όπως και στον χώρο μέσα στον οποίο εκείνος κινείται.. 


Καλή συνέχεια!!



(αναδημοσίευση άρθρου: http://www.psixologikosfaros.gr )

¨
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis! Μοιραστείτε το στο Twitter Μοιραστείτε το στο Facebook
Ετικέτες Απαντήσεις σε σχέση με την ψυχοθεραπεία
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα
Εικόνες θέματος από MichaelJay. Από το Blogger.