Εξέλιξη & Ψυχοθεραπεία

Powered By | Blogger tips

Τι είναι η συμβουλευτική;

Η συμβουλευτική διαδικασία είναι μια διαδικασία επικοινωνίας ανάμεσα στον σύμβουλο και στο "συμβουλευόμενο" με στόχο την βαθύτερη κατανόηση και την καλύτερη διαχείριση των δυσκολιών που ο τελευταίος αντιμετωπίζει στη ζωή του.

Τέτοιες δυσκολίες μπορεί να αφορούν τις διαπροσωπικές του σχέσεις, τη σχέση του με τον εαυτό του, τον γονεϊκό του ρόλο, την επαγγελματική του ζωή, κάποια δύσκολα γεγονότα στη ζωή του (παρέμβαση στην κρίση: ανεργία, πένθος, ριζικές αλλαγές: διαζύγιο, μετακόμιση κτλ). 
Παράλληλα, η συμβουλευτική μπορεί να λειτουργήσει σε επίπεδο πρόληψης, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τον "συμβουλευόμενο" για διάφορα θέματα ψυχικής υγείας. 

Οι στόχοι, τώρα, της συμβουλευτικής διαδικασίας διαμορφώνονται ανάλογα με το αίτημα και τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη- συμβουλευόμενου. 
Ωστόσο, σε κάθε της μορφή η συμβουλευτική διαδικασία επιδιώκει να βοηθήσει τον πελάτη- συμβουλευόμενο  να βελτιώσει την προσωπική του κατάσταση, όπως και να αναπτύξει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων  και την ικανότητα λήψης προσωπικών αποφάσεων. Ακόμη, η συμβουλευτική διαδικασία δίνει έμφαση στην αναγνώριση των συναισθημάτων του συμβουλευόμενου και την εκμάθηση καλύτερων τρόπων διαχείρισης αυτών.

 Θα λέγαμε πιο απλά ότι η συμβουλευτική διαδικασία επιδιώκει πάντα την βελτίωση της προσαρμοστικότητας του συμβουλευόμενου στην παρούσα ζωή του, μέσα από την διαχείριση των συγκεκριμένων δυσκολιών που αντιμετωπίζει εκείνος στο "εδώ και το τώρα" και την ανακάλυψη νέων επιλογών και λύσεων. 

Η διαδικασία που αποτελεί το μέσο επίτευξης των στόχων αυτών δεν είναι- όπως δυστυχώς ο όρος "συμβουλευτική" υπονοεί- η παροχή συμβουλών, καθώς η παροχή συμβουλών μετατρέπει τη σχέση του συμβούλου και του συμβουλευόμενου σε μια σχέση ιεραρχίας, όπου ο πρώτος θεωρείται περισσότερο γνώστης και άρα "ανώτερος" σε σχέση με τον δεύτερο. 

Αντίθετα, η σχέση του συμβούλου και του συμβουλευόμενου διέπεται από ισοτιμία. Δηλαδή, αν και ο σύμβουλος είναι ένας άνθρωπος ειδικά εκπαιδευμένος σε θέματα ψυχολογίας, ο συμβουλευόμενος παραμένει ο "ειδικός" για τη ζωή του και οι δικές του σκέψεις και ιδέες είναι εξίσου πολύτιμες. 

Υπό αυτή την έννοια, ο ρόλος του συμβούλου περιορίζεται στο να υποστηρίζει, να καθοδηγεί και να αποδέχεται τις κινήσεις του συμβουλευόμενου- κινήσεις που είναι σύμφωνες με το σύστημα αξιών του τελευταίου και όχι απαραίτητα σύμφωνες με το σύστημα αξιών του ίδιου. 


¨
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis! Μοιραστείτε το στο Twitter Μοιραστείτε το στο Facebook
Ετικέτες Απαντήσεις σε σχέση με την συμβουλευτική
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα
Εικόνες θέματος από MichaelJay. Από το Blogger.