Εξέλιξη & Ψυχοθεραπεία

Powered By | Blogger tips

Η σημασία και η εφαρμογή της αυτοπαρατήρησης

Για να αλλάξω τις σκέψεις μου, όπως και κάθε άλλο στοιχείο που στοχεύω στην αλλαγή του, το πρώτο βήμα είναι η παρατήρηση.
Όπως, και σε ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα που για να βρεις λύση, χρειάζεται να γράψεις και να συσχετίσεις τα δεδομένα που σου δίνονται, έτσι και εδώ πρωτού μπεις στη διαδικασία αλλαγής και εξερεύνησης λύσεων, χρειάζεται να σταθείς στο κομμάτι της καταγραφής και της συσχέτισης των στοιχείων που έχεις...

Μέσα από την παρατήρηση και την καταγραφή, μπορεί να εντοπίσεις ότι οι "αρνητικές" αυτόματες σκέψεις σου (οι σκέψεις που σε δυσκολεύουν) παρουσιάζονται σε παρόμοιες συνθήκες, για παράδειγμα στον χώρο εργασίας. Αυτό μπορεί να σε οδηγήσει πιο κοντά στην εξερεύνηση του εαυτού σου, για παράδειγμα στη σκέψη πως "η δουλειά σου είναι πολύ σημαντική για' σένα και είσαι από τα άτομα που έχουν συνδέσει την αξία τους με την απόδοση τους σε αυτήν". Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα να βρεις, αν αυτό είναι εφικτό, το βαθύτερο κομμάτι του εαυτού σου που σου προξενεί τις "αρνητικές" αυτόματες σκέψεις σου, για παράδειγμα το κομμάτι του εαυτού σου που επιδιώκει να ανταπεξέρχεται στις επαγγελματικές του υποχρεώσεις όσο γίνεται καλύτερα και δυσκολεύεται να δεχτεί το ενδεχόμενο αποτυχίας.

Τι θα σου προσφέρει αυτή η ανακάλυψη; Θα σου δώσει έναν οδηγό, μια κατεύθυνση. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πως οι σκέψεις σου δεν έρχονται ουρανοκατέβατα, ούτε έχουν την ίδια αρνητική χροιά σε όλες τις καταστάσεις της ζωής σου. Θα σου προσφέρει κάποιο νόημα ως προς τι είναι σημαντικό για' σένα. 

Μια άλλη συσχέτιση, που μπορείς να κάνεις αφορά την ποιότητα των σκέψεων σου. Δηλαδή, μπορεί να είσαι από τα άτομα που σε οποιαδήποτε κατάσταση κατηγορούν τον εαυτό τους. Έτσι, δεν θα είναι τόσο σημαντικό εδώ να δεις τον τομέα της ζωής σου που σε δυσκολεύει, όσο να αντιμετωπίσεις το συναίσθημα της ενοχής σου που εμφανίζεται συχνά. 

Κάτι άλλο που έχει σημασία να παρατηρήσεις, είναι ο τρόπος της συμπεριφοράς σου. Διαφοροποιείται ή παραμένει ίδιος; Είναι ίδιος σε κοινές καταστάσεις; Τι συνήθως κάνεις στις δυσκολίες; Φεύγεις; Τις αντιμετωπίζεις επιθετικά; Παραδίνεσαι και σκέφτεσαι πως δεν υπάρχει κάτι να κάνεις;

Με λίγα λόγια, σκέψου πως οι σκέψεις που θέλεις να αλλάξεις είναι οι εχθροί σου- οι αντίπαλοι σου. Βρίσκονται σε ένα σκοτεινό κάστρο και δεν ξέρεις που ακριβώς φυλάνε σκοπιά, ούτε τι κάνουν. Σου προτείνω να πας σιωπηλά, χωρίς να παρέμβεις καθόλου, και να τις παρακολουθήσεις. Έτσι, θα μπορείς καλύτερα να εφαρμόσεις κάποια αποτελεσματική στρατηγική..!!



Πώς μπορείς να ξεκινήσεις να παρατηρείς τις σκέψεις σου; Κράτα ένα ημερολόγιο.. 

Χώρισε ένα κομμάτι χαρτί σε 5 στήλες: 1) Γεγονός, 2) Αυτόματη Σκέψη, 3) Συναίσθημα, 4) Σωματικό Σύμπτωμα, 5) Συμπεριφορά..
Συμπλήρωνε το κάθε φορά που θα παρατηρείς τη διάθεση σου να αλλάζει.. Πριν το συμπληρώσεις, θυμήσου να ρωτήσεις τον εαυτό σου: "Τι περνάει από το μυαλό μου, αυτή την στιγμή;"


Υ.Γ: Σε επόμενο άρθρο, θα βρεις πληροφορίες για το πώς να συνεχίσεις το ημερολόγιο σου και  το πώς να εξετάσεις τις σκέψεις σου..


¨
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis! Μοιραστείτε το στο Twitter Μοιραστείτε το στο Facebook
Ετικέτες Η αναγνώριση και η αλλαγή των σκέψεων μας
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα
Εικόνες θέματος από MichaelJay. Από το Blogger.